BUILDING CORPORATE REPUTATION WITH SUSTAINABILITY AND UNIVERSITIES - Zeynep Ayfer Bozat; Anıl Topdemi̇r; Işıl Gazi̇ (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
İnsanoğlunun çevreye ve doğaya yönelik bilinç düzeyi arttıkça, bu bilinç yapısının uygulama alanları da yine aynı insanoğlu tarafından çeşitlendirilmektedir. Buna bağlı olarak düşünsel temelde geleceğe yönelik kurgulanan her üretim pratik bir yarar sağladığı sürece piyasa ekonomisi içinde önemini ve değerini artırma eğilimi gösterir. Paydaşlar işletmelerden pratik yarar sağlayan ürün ve hizmetlerin tatmin düzeylerinin sadece kullanım değeri olarak değil aynı zamanda duygusal, bilişsel ve psikolojik olarak da katkı sağlamasını beklemektedir. Bu darboğazı aşmak adına işletmeler de duygusal yönetim temelinde paydaşları için önemli olabilecek değer yönelimli politikalara imza atmak ve bu tür faaliyetler gerçekleştirmek zorunda kalmışlardır. Bu bağlamda işletmelerin paydaşı olan yapıların tümünün özündeki “insan” faktörünün, ekonomik beklentilerinin yanı sıra paydaş memnuniyetini sağlamak adına değer yönelimli bu tür beklentilerin de işletmelerce tatmin edilmesi gerekmektedir. Bu anlamda, sürdürülebilirlik üzerine inşa edilmiş bir kurumsal itibar bir kurum için daha da önemli hale gelmektedir. Bu çalışmada, kurumsal itibarın genelde kurumlar özelde üniversiteler bağlamında önemini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu çalışmayla birlikte ülkemizde sayısı az olan sürdürülebilir üniversitelerin diğer üniversitelere örnek teşkil etmesi hedeflenmektedir. Bu nedenle kurumsal itibar ile ilişkilendirilebilecek sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir üniversite kavramların literatürdeki yeri incelenmiştir.