«Det normale i det unormale» - Alexander Kofod-Jensen (Edda)
Aleksa Okanovics Natterædsel (2023) fortæller om den tyske familie Schultzs beslutning om at rejse til Polen for at lede en kz-lejr og de problemer og lidelser, som flytningen medfører. Romanen benytter sig af nazistens perspektiv til at søge svar på, hvad der motiverer et ordinært menneske til at deltage i masseudrydelser. Artiklen argumenterer for, at Okanovic belyser nazisternes forbrydelser ud fra begrebet normalitet, som artiklen undersøger ud fra emnerne familieliv, ondskab og psykoanalyse. Artiklen konkluderer, at dette er romanens måde at universalisere hovedkarakterernes problemstillinger på, som et nutidigt dansk publikum både kan identificere sig med og afvise.