SEKTÖREL KATMA DEĞER VE YAPISAL DÖNÜŞÜM İLİŞKİSİ: CEE ÜLKELERİ VE TÜRKİYE ANALİZİ - Semanur Soyyigit (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Ülkelerin arasındaki ticaretin nitelik değiştirdiği günümüzekonomisinde, artık daha çok ürün üreten ve ihraç eden ülkeler değil, dahasofistike ürün üretip ihraç eden ülkeler rekabetten galip çıkabilmektedir. Buda ekonomilerde yapısal dönüşüm kavramını ön plana çıkarmaktadır. Yapısaldönüşüm ile birlikte düşük verimliliğe sahip tarımsal ürünlerden daha yüksekverimliliğe sahip olan sanayi ve hizmet sektörlerine geçiş gerçekleşmektedir.Son dönemlerde bu yapısal dönüşümü yansıtabilen bir değişken olarak ‘ekonomikkompleksite’ kavramı kullanılmaktadır. Bu ilişkiden hareketle bu çalışmada,Avrupa Birliği üyesi olan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin ve Türkiye’ninekonomik kompleksite düzeyleri üzerinde tarım, imalat ve hizmet sektörlerininkatma değerlerinin etkisi incelenmektedir. Çalışma sonucunda, Slovakya veSlovenya’da imalat ve hizmet sektörlerinin; Çek Cumhuriyeti’nde ise hizmetsektörünün ekonomik kompleksite düzeyi üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisiolduğu bulgusu elde edilmiştir. Buna karşılık, Letonya, Estonya ve Türkiye’deher üç sektörün katma değerinin de ekonomik kompleksite düzeyi üzerinde negatifetkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.