ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРНО-ЛОГІЧНОЇ МОДЕЛІ РЕАЛІЗАЦІЇ КОМПЛАЄНС-ПОЛІТИКИ У ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНІЙ ГАЛУЗІ - Р. А. Дименко (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління)
У статті досліджуються питання формування структурно-логічної  моделі реалізації комплаєнс-політики у телекомунікаційній галузі. Досліджені теоретичні аспекти комплаєнсу. Запропоновано у телекомунікаційній індустрії впроваджувати внутрішньогалузеву комплаєнс-систему. Автором доведено, що комплаєнс-система забезпечить обґрунтоване прийняття нормативно-правових документів, які регулюють ринок телекомунікаційних послуг, а також інформаційно-аналітичну підтримку змін у цій сфері. Комплаєнс-система забезпечить виявлення, діагностику, оцінку та дослідження комплаєнс-ризиків у телекомунікаційній сфері, їх моніторинг та контроль.  Виокремлена спрямованість комплаєнс-ризиків к телекомунікаційні галузі. Визначені сфери застосування комплаєнс-функції у телекомунікаційному сегменті національного макроекономічного середовища. Розроблена структурно-логічна модель реалізації комплаєнс-політики у телекомунікаційні галузі. Визначені аспекти, які забезпечує комплаєнс-політика в системі управління телекомунікаційною галуззю. Доведено, що комплаєнс-політика у телекомунікаційній галузі базується на комплаєнс-програмі, яка сприятиме вільній, справедливій та всебічній  конкуренції на ринку телекомунікаційних послуг. Сформовано науково-методологічне забезпечення комплаєнс-системи у телекомунікаційній галузі. Визначені основні принципи комплаєнс на ринку телекомунікаційних послуг. Запропоновані рекомендації щодо застосування внутрішньогалузевого комплаєнсу у діяльності суб’єктів ринку телекомунікацій. Визначені основні інструменти для оцінки ефективності комплаєнс-системи та комплаєнс-програми у телекомунікаційні сфері.