LİDERLİK TARZLARININ ÇALIŞANLARIN ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINA ETKİSİ VE BİR UYGULAMA - Ahmet Yeğin (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Liderlik üzerine çok eskitarihlerden buyana çok sayıda çalışma yapılmasına rağmen liderlik bugün bilegizemini korumaya devam etmektedir. Öyleki günümüz işletmeleri de artan rekabet ve değişen çevre şartları karşısındaliderliğin değerini anlamaya yönelik çalışmalar yapmaya başlamışlardır. Yapılanbu çalışmanın amacı kamu kuruluşlarından biri olan Sosyal Sigorta Kurumundaliderlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmadakurumdaki yöneticilerin benimsedikleri liderlik tarzlarının çalışan bağlılığınaolan etkisini araştırmaktır. Bu iki kavram arsındaki ilişkiyi ölçmek için üçbölümlü bir anket formu düzenlenmiştir. Tüm Veriler SPSS 22. 0 paketprogramında analiz edildi. Sürekli verilerin gösterimi medyan(minimum-maksimum) ve (ortalamastandart sapma) ile verildi. Verilerinnormal dağılıma uyumu Shapiro Wilk Testi ile sınandı. Test sonucunda normaldağılım gösteren sürekli veriler için ortalamalar arası karşılaştırmalardaIndependent T test ve ANOVA Testi kullanıldı. Normal dağılım göstermeyensürekli veriler için ise Mann-Whitney U Test ve Kruskal Wallis Test kullanıldı.Sürekli değişkenler arasındaki ilişki Spearman Korelasyon katsayısı ile incelendi.