САНАЦІЯ БОРЖНИКА ДО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ ПРО БАНКРУТСТВО - В.В. ДУТКА (Економіка та право)
Досліджено санацію боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство. Наголошено, що Кодекс України з процедур банкрутства передбачає два види санації: санацію до відкриття провадження у справі про банкрутство (досудову санацію) та санацію як судову процедуру, що застосовується до неплатоспроможного боржника у межах справи про банкрутство. І досудова санація, і «судова» санація переслідують єдину мету — відновити платоспроможність боржника та зберегти його як суб’єкта господарювання. Але досудова санація має цілий ряд переваг, до яких можна віднести оперативність, вигідність для кредиторів, списання значної частини податкового боргу та інших обов’язкових платежів: менші судові витрати у вигляді судового збору як для боржника, так і для кредиторів.