Sistemske rešitve jezikovnega vključevanja učencev in dijakov priseljencev v teoriji in praksi - Mihaela Knez (Slovenščina 2.0: Empirične, aplikativne in interdisciplinarne raziskave)
V slovenski šolski zakonodaji je v letih 2018–2023 na področju jezikovnega vključevanja učencev in dijakov priseljencev prišlo do pomembnih sprememb. Ob uvedbi večjega števila ur, namenjenih začetnemu učenju slovenščine, se je na osnovnošolskem področju vzpostavilo sistemizirano delovno mesto učitelja slovenščine kot drugega jezika, sprejeti so bili tudi učni načrti za začetno učenje slovenščine, v srednjih šolah pa je bilo vzpostavljeno sistematično spremljanje jezikovnega napredka dijakov priseljencev, vključenih v začetni tečaj slovenščine. Namen članka je predstaviti, kako je potekalo umeščanje začetnega učenja slovenščine kot drugega jezika v slovenski sistem vzgoje in izobraževanja, v kolikšni meri so šole zakonodajne spremembe vpeljale v prakso, s katerimi težavami so se pri tem srečevale oz. se še srečujejo, kje se še vedno kažejo pomanjkljivosti obstoječega sistema, v sklepu članka pa tudi razmisliti o mogočih izboljšavah.