مروری بر روشهای شناسایی روناس و ترکیبات آن در منسوجات و آثار هنری - سعیده گرجی کندی; کمال الدین قرنجیگ; علیرضا محمودی (مطالعات در دنیای رنگ)
اطلاعات میکروسکوپی و مولکولی و همچنین توزیع و پراکندگی ترکیب شیمیایی مواد رنگزای به کار برده شده در آثار نفیس هنری می تواند در یافتن پاسخ برای روش خلق اثر ، اصل بودن اثر، اصل بودن آن و همچنین تخمین شرایط فیزیکی و محیطی مناسب برای نگهداری اثر کمک نماید. از اینرو شناسایی ترکیبات به کار رفته در تابلو های نقاشی و آثار هنری به منظور تعیین قدمت، باز سازی و نگهداری از آنها، مورد توجه قرار گرفته است. در این میان روناس از دیرباز به عنوان یک ماده رنگزای طبیعی، در بسیاری از منسوجات ارزشمند قدیمی، تابلوهای نقاشی و آثار هنری به کار گرفته شده است و هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرد. دستیابی به روشی مطلوب برای شناسایی مواد رنگزای روناس همواره مطرح بوده است. روشهای کروماتوگرافی با عملکرد عالی، میکرواسپکتروفلورومتری، میکروسکوپی، ولتامتری، اسپکتروسکوپی رامان سطحی بهبود یافته و اسپکتروفوتومتری مرئی و IR، الکتروفوروسیس لوله مویین و اسپکتروفلورومتری اشعه x روشهایی هستند که برای شناسایی روناس موجود در آثار هنری مورد توجه قرار گرفته اند. در این مقاله مروری بر روشهای یاد شده ارائه گردیده است.