Öğretim Üyeleri Perspektifinden Araştırma Üniversitesi Girişimi: Bir Vakıf Üniversitesi Örneği - Okan Gülbak (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Türkiye’de, dünya ölçeğinde üniversite uygulamaları, araştırma üretkenliğini ve kalitesini arttırmak için 2016 yılında gerçekleştirilen Araştırma Üniversitesi Girişimi şeklinde yansımasını bulmuştur. Bu girişim kapsamında, 2017 yılında YÖK tarafından mevcut üniversiteler arasından on araştırma üniversitesi, beş aday araştırma üniversite belirlenmiş ve araştırma bursları, yükseköğretim kalite kurulu gibi yeni yükseköğretim politikaları geliştirilmiştir. Gerçekleştirilen yeniliklere dair yapılan bağlamsal ve diğer ülkelerle karşılaştırmalı değerlendirmelere katkıda bulanacak olan bu çalışma, Türkiye’deki araştırma üniversitesi yapılanmasına dair imkan ve zorlukları, yapılanmanın potansiyel uygulayıcıları olan öğretim üyeleri perspektifinden incelemeyi ve ayrıca öneriler sunmayı amaçlamaktadır.