УОПШТЕ О АДЈЕКТИЦИЈСКОЈ ОДГОВОРНОСТИ D.14.1.5.1. HOC ENIM EDICTO NON TRANSFERTUR ACTIO, SED ADICITUR - Мирјана Mишкић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
Догматски номинални основ који су глосатори створили за групу тужби којима је заједнички именилац одговорност господара посла, прихватиће се као општи назив за све тужбе. Да ли су глосатори исправ- но протумачили Паулове ријечи и да ли назив који су створили суштински одражава оригинални римски концепт? Принцип адјектицијске односно додатне одговорности сугерише да постоје два независна вида одговор- ности: одговорност непосредног предузимаоца правног посла и одговор- ност господара посла. У каквом су односу та два вида одговорности и да ли заиста у правном поретку егзистирају самостално или се то дешава само у теорији римског права?