ЕМОЦІЙНИЙ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНІ РІШЕННЯ: РОЛЬ СТРАХУ, РАДОСТІ, ВІДРАЗИ ТА СОЦІАЛЬНИХ ЕМОЦІЙ - Андрій Зайченко (Економіка та суспільство)
У статті проаналізовано вплив емоцій на прийняття економічних рішень, зокрема роль страху, радості, відрази та соціальних емоцій. Розглянуто їхній вплив на індивідуальну та групову економічну поведінку, а також їхній взаємозв’язок із факторами невизначеності. Досліджено механізми емоційного зараження та групового мислення, що формують макроекономічні процеси. Окрему увагу приділено ролі емоційного інтелекту у здатності регулювати емоційний вплив на фінансові рішення. Виявлено невирішені питання щодо комбінованого впливу емоцій та їхнього довготривалого ефекту на економічні стратегії. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення моделей поведінкової економіки та підвищення ефективності економічного управління.