KÂR PAYI DAĞITIMININ ŞİRKET KÂRLILIĞINA ETKİSİNİN ANALİZİ: BİST ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA - Mehmet Eraslan; Selahattin Koç (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Kâr payı dağıtımlarının şirketkârlılığını etkileyip etkilemediği konusunda farklı görüşler ve teorikyaklaşımlar bulunmaktadır. Bu çalışmayla kâr payı dağıtılmasının ya da kârlarındağıtılmayarak şirket bünyesinde bırakılmasının gelecekteki şirket kârlılığınıetkileyip etkilemediği test edilmiştir. Çalışmada pay senetleri Borsaİstanbul’da işlem gören ve çimento sektöründe faaliyet gösteren 15 firmanın2005-2015 yılları arasındaki yıllık finansal verileri kullanılmıştır. Kâr payıödemeleri, kâr yedekleri ve dağıtılmayan kârlar bağımsız (açıklayıcı)değişkenler, kârlılık oranları ise bağımlı değişkenler olarak panel veri regresyonmodeline dahil edilmiştir. Panel veri analizi yöntemleri kullanılarak yapılananalizler sonucunda, kâr payı dağıtımlarının şirket kârlılığına pozitif yöndeetkisinin olduğu görüldüğü gibi aynı zamanda kârların şirket bünyesindebırakılmasının da şirket kârlılığına pozitif yönde etkisinin olduğugörülmüştür.