Методика обробки діагностичної інформації для автоматизованої системи технічного діагностування радіоелектронної техніки - Жердєв М.К.; Глухов С.І.; Нікіфоров М.М. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Стаття присвячена розробці методики обробки діагностичної інформації для автоматизованої сис-теми технічного діагностування радіоелектронної техніки. В основу методики покладені отримані при проведенні прискорених випробувань залежності діагностичних параметрів радіоелектронних компонентів цифрових пристроїв від часу наробітку на відмову. Висновок про технічний стан цифрових пристроїв буде ґрунтуватись на порівнянні значень діагностичних параметрів, отриманих в результаті перевірки техніч-ного стану сучасними методами фізичного діагностування (енергодинамічним, енергостатичним, елект-ромагнітним), з еталонними. У запропонованій автоматизованій системі технічного діагностування ра-діоелектронної техніки необхідність використання методів фізичного діагностування викликана тим, що методи функціонального діагностування цифрових пристроїв не дозволяють визначати їх реальний техніч-ний стан. Через невизначений час після проведення функціонального діагностування, а частіше короткий його проміжок, виникає раптова відмова блоку об’єкта радіоелектронної техніки. Принципово новим є і наявність центрів обробки діагностичної інформації, до бази знань якої буде надходити діагностична ін-формація, отримана при проведенні діагностування цифрових пристроїв. Прямий зв'язок центрів обробки діагностичної інформації з заводами радіоелектронної апаратури дозволить останнім отримувати цю інформацію для здійснення більш точних розрахунків значень діагностичних параметрів радіоелектронних компонентів як еталонних, а наявність зворотнього зв’язку забезпечить використання оновлених значень еталонів для визначення технічного стану об’єктів радіоелектронної техніки. Впровадження нової системи технічного діагностування дозволить зменшити кількість раптових відмов радіоелектронної техніки, що призведе до збільшення її коефіцієнту готовності як основної характеристики надійності, а також дасть можливість визначати з заданою ймовірністю її остаточний ресурс.