Türkiye’de Uygulamalı Sosyal Bilim Sorunsalı: Uygulamalı Psikoloji Ekseninde Bir Değerlendirme - Zehra Ersahin (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışma, sosyal bilimlerin ülkemiz coğrafyasında Psikoloji bilimi başta olmak üzere üniversitelerin eğitim ve politikalar bağlamında yaşadığı uygulama sorunlarını, uygulama temelli bir bilim anlayışının oluşturulmasına engel teşkil eden süreç ve dinamikleri ve buna karşı üniversitelerin bir sorumluluk hassasiyetiyle üstlenmesi beklenen rolleri konu almaktadır. Literatürde uygulamalı sosyal bilimler, toplumsal alanlara yönelik ve stajla beraber uygulama eğitimlerinin verildiği psikoloji ve psikolojik danışmanlık, sosyoloji, sosyal hizmetler, siyaset bilimi, ekonomi, antropoloji, arabuluculuk ve demografi gibi bilim ve çalışma alanlarını kapsamaktadır. Çalışmada, Türkiye bağlamında, sosyal bilimlerin yaşadığı ithal kavramsallaşma sorununu ve bilimsel altyapıdaki azgelişmiş uygulama dinamikleri üzerinde durulmakta ve yerel uygulama modellerine olan ihtiyaçlar tartışılmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, sosyal bilimlerin kavramsal çerçevesi ortaya koyulmakta, doğu ve batı eksenli altyapısı ve tarihsel gelişim süreçleri göz önünde bulundurularak temellendirilmektedir. Sonraki bölümde, sosyal bilimlerin, bilim dünyasındaki konumunu metodolojik altyapısı, teori ve uygulama düzeyinde karşılaşılan güçlük ve önyargılar ele alınmaktadır. Son bölümde ise, araştırma odaklı teori-uygulama modelleri geliştirmek adına sorumlu olabilecek paydaşlar ve olası araştırma konuları tartışılmaktadır.