Terminatory i ludzie. Opowieść o pędzie i zatrzymaniu - Magdalena Radkowska (Kwartalnik Filmowy)
Tekst jest antropologiczną interpretacją trylogii Terminator. Według autorki twórcy serii o terminatorach, co się nigdy nie zatrzymują, i ludziach, których zatrzymać może jedynie amerykański schron przeciwatomowy, nie mieli ambitnych planów wprawienia widzów w zakłopotanie. Nie wymagają od widzów zastanawiania się nad różnicami między człowiekiem a maszyną, bo te są bardzo wyraźne. Chwilami tylko pouczają, że odpowiedzialność za przyszłość tkwi w samych ludziach. Terminator to przede wszystkim kolejny film badający różnicę i ją – inaczej niż jest to np. w Blade Runnerze – potwierdzający. Film, mimo pozornie niehollywoodzkiego zakończenia, jest bardzo optymistyczny, bo nie chodzi o to, żeby wszystko się dobrze skończyło, tylko o to, byśmy spokojnie mogli trwać w naszych myślowych przyzwyczajeniach i schematach.