Wpływ likwidacji kwot mlecznych na sytuację produkcyjną i ekonomiczną producentów mleka w Unii Europejskiej (wyniki symulacji modelowych) - Agnieszka Baer-Nawrocka; Ewa Kiryluk-Dryjska (Wieś i Rolnictwo)
Celem badań jest symulacja możliwych skutków likwidacji kwot mlecznych dla producentów mleka w krajach Unii Europejskiej. Przedmiotem analizy jest porównanie symulowanej sytuacji na rynku mleka w 2020 roku w przypadku kontynuacji i likwidacji systemu kwotowania. Badania przeprowadzono z wykorzystaniem modelu równowagi cząstkowej CAPRI (Common Agricultural Policy Regionalised Impact). Analiza uzyskanych wyników badań symulacyjnych wykazała, że zniesienie systemu kwotowego spowoduje przeniesienie produkcji mleka w te regiony Europy, gdzie warunki klimatyczne oraz relatywnie niskie koszty sprzyjają rozwojowi produkcji. W wielu krajach może również dojść do terytorialnej reorganizacji produkcji. Likwidacja kwot ułatwi zatem racjonalizację przestrzennego rozmieszczenia produkcji mleka z punktu widzenia jej efektywności oraz poprawi konkurencyjność UE na rynku globalnym.