Забезпечення якості освітньої підготовки майбутніх менеджерів освіти - Viktor Bereka (Педагогічний дискурс)
У статті окреслено теоретико-методичні підходи до розгляду проблеми оцінки якості підготовки майбутніх менеджерів освіти, окреслено її складові (визначення концептуальних основ; розробка моделі стандартизації; моделювання якості професійної освіти; визначення концептуальних і методологічних основ проектування системи якості). Автором проведено дослідження впровадження кредитно-модульної системи навчально-виховного процесу, визначено на основі його результатів закономірностей та сформульовано вимоги до вмінь магістрів. Вивчення наукової літератури та результати проведеного анкетування дали змогу визначити складові забезпечення якості магістерської підготовки майбутніх менеджерів освіти: сучасність і актуальність запроваджених програм навчання, відповідно до Державного галузевого стандарту підготовки управлінців; використання сучасних технологій і методик організації навчального процесу; якісне науково-методичне і матеріально-технічне забезпечення; високий науково-педагогічний рівень викладачів; наявність ефективної системи контролю підготовки; відповідність системи підготовки майбутніх менеджерів освіти вимогам світового освітнього простору; надання магістрам більшої можливості вибору форм навчання та академічної звітності; орієнтація програм підготовки майбутніх менеджерів освіти на їхню особистість і професійний розвиток. У статті визначено перспективу вивчення означеного питання.