Kritisk juss 50 år<subtitle>Fra opprør til kritikk på trygg grunn</subtitle> - Kristian Andenæs (Kritisk Juss)
Artikkelen er en presentasjon av Kritisk juss (Hefte for Kritisk Juss til 1993) gjennom 50 år, siden oppstarten i 1974. Det er mest fokus på de første tiårene, men hele perioden er gjennomgått og blir kommentert. Tidsskriftet var i den første perioden et barn av 1968 og studentopprøret – kritisk og opprørsk overfor det etablerte jussmiljøet. Heftet brakte korte artikler og kommentarer med utpreget rettspolitisk brodd. Sett i ettertid er det imponerende hvordan Heftet fra starten var tidlig ute, pionervirksomhet, når det gjaldt å sette aktuelle problemer på dagsordenen. Gjennom flere faser skjedde en gradvis utvikling med mer profesjonell trykk og layout kombinert med en innholdsmessig utvikling med større vekt på også å bringe vitenskapelige artikler. Etter 30 år, fra 2004, har tidsskriftet vært utgitt av anerkjente forlag og etablert et profesjonelt peer review-system. Fra 2017 har tidsskriftet vært digitalt og med open access. Tidsskriftet har fortsatt en tydelig kritisk brodd, men det kritiske er kombinert med høy faglig kvalitet og nyter høy faglig anerkjennelse. Kritisk juss skal ha en stor del av æren for at nye rettsområder og juridiske problemer er introdusert og utviklet, som kvinnerett, miljørett, diskriminering og innvandring, velferdsrett mv. Tidsskriftet har også gått kritisk til verks overfor etablerte juridiske disipliner, som strafferett, rettspsykiatri, folkerett og menneskerettigheter mv.