Estetyka jako narzędzie prawne, czyli o oddziaływaniu na adresatów prawa poprzez ostrzeżenie mieszane na wyrobach tytoniowych - Adrian Zaorski (Krytyka Prawa)
W artykule podjęte zostały rozważania z zakresu estetyki prawa. Celem publikacji jest rozszerzenie pola badawczego tego nurtu poprzez odwołanie się do koncepcji estetyki codzienności. W tym zakresie posłużono się zagadnieniem ostrzeżeń zdrowotnych na opakowaniach wyrobów tytoniowych. Po przybliżeniu założeń estetyki prawa, podjęto próbę wyjaśnienia tego zagadnienia na gruncie dotychczasowych postulatów estetycznoprawnych. Następnie przybliżono naczelne postulaty estetyki codzienności, w szczególności skupiając się na jej sformułowaniu przez Yuriko Saito. Finalnie odniesiono poczynione uwagi jeszcze raz do zagadnienia ostrzeżeń zdrowotnych oraz wysnuto wnioski dotyczące estetyki prawa. W szczególności postulowano rozszerzenie trzech ujęć estetyki prawa autorstwa Kamila Zeidlera o czwarte ujęcie, nazwane „estetyką jako narzędziem prawnym”.