Реформування базової середньої освіти: нормативно-правове регулювання викладання предметів громадянської та історичної освітньої галузі . - С. Драновська (Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія, педагогіка)
статті розглядаються правові аспекти професійної діяльності вчителя в контексті рефор- мування освітньої галузі України, з особливим акцентом на громадянську та історичну освіту. Здійснено аналіз нормативно-правової бази, що регулює діяльність педагогічних працівників в умовах впровадження Нової української школи та запровадження компетентнісного підходу до навчання, зокрема Закону України «Про освіту», Закону України «Про повну загальну середню освіту», Державного стандарту базової середньої освіти та Професійного стандарту «Вчитель закладу загальної середньої освіти». Розглянуто специфіку правового статусу вчителя грома- дянської та історичної освіти, його права, обов’язки та відповідальність. Автор аналізує трансформацію професійних вимог до вчителя в умовах децентралізації освіти та розширення автономії закладів освіти. Особлива увага приділяється правовим механізмам захисту академічної свободи вчителя під час викладання суспільно-політичних та історичних дисциплін, що мають лише дискусійний характер. Також проаналізовано роль педагога як менто- ра освітнього процесу. У роботі висвітлюються невідповідність динамічно змінним умовам соціального буття норма- тивного регулювання професійного розвитку вчителів історії та громадянської освіти, зокрема, сертифікації, підвищення кваліфікації та атестації. Проаналізовано міжнародний досвід право- вого забезпечення діяльності вчителів суспільнознавчих предметів та можливості врахування міжнародного досвіду в подальшій законотворчій діяльності щодо українських реалій. Визначено перспективні напрями вдосконалення професійного розвитку вчителів громадянської та історичної освіти з метою підвищення якості викладання предметів громадянської та істо- ричної освітньої галузі в контексті формування громадянських компетентностей учнів, які здо- бувають базову середню освіту. На основі проведеного аналізу авторка формулює пропозиції щодо вдосконалення законодавчо- го забезпечення професійної діяльності вчителів громадянської та історичної освіти, зокрема у частині посилення правових гарантій професійної автономії, захисту від політичного тиску та розширення можливостей для інноваційної педагогічної діяльності. Обґрунтовано необхід- ність розробки спеціалізованих нормативних документів, що враховують специфіку викладання предметів громадянської та історичної освіти в умовах суспільних трансформацій