Benî Gâniye Ailesinin Mağrib ve Endülüs’te Muvahhidler Devleti’ne Karşi Siyasî-Askerî Mücadeledelesi - Ali Kanber İlyas (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Benı? Gâniyye Ailesinin kökleri, Ebû Zekeriyya Yahya b. Ali b. Gâniyye es-Sahrâvı’ye kadar dayanır. Bu kabilenin bağlı olduğu Mes- sûfe, Lemtûne kabilesinden sonra Berberı es-Sanhâce  kabilesinin en büyük ikinci koludur. Bu aile, Endülüs’ün doğusundaki Mayûrka, Menûrka ve Yâbise (Blear) adalarında  hâkim  olmuştur  (520- 633/1126-1236).Bu aile, yüzyıl boyunca Muvahhidlere karşı mücadelede liderlik yapmış, Mağrib ve Endülüs’te onlara askerı ve siyası muhalefette rol almışlardır. Muvahhidlere karşı mücadelelerini kimi zaman Benı Hilâl Arapları ve Oğuz Türkleri, kimi zaman da Ispanya Hıristiyanlarıyla işbirliği yaparak sürdürmüştür.Benı Gâniyye’nin, Ifrikiyye’ye çıkarma yaparak buradaki Bicâye, Kosantın, Kabes ve Kasfa gibi önemli şehirleri ele geçirmeleri Muvahhidlere karşı en büyük darbelerden biri olmuştur. Benı? Gâniye, Mu- vahhidı? halifesi Mansur’un (580-595/1184-1199) onları bölgeden çıkarmasına kadar bir süre buraya hâkim olmuştur. Ancak Muvah- hidlerin onlardan  tamamen kurtulması ancak halife Muhammed en-Nâsır  (595-610/1199-1213) döneminde Doğu Endülüs Adalarındaki  (Blear) varlıklarına son verilmesi ile (604/1208) gerçekleşmiştir. Böylece Muhammed en-Nâsır, Benı? Gâniyye’nin  lojistik yollarını kesmiş olmasına rağmen, onlar son liderleri  olan Yahyab. Ishak b. Gâniyye’nin 633/1236 senesinde ölümüne kadar isyan- larına devam etmişlerdir. Yahya’nın ölümüyle hayatlarının önemli bir kısmını Muvahhidlerle çetin mücadeleler ile geçirmiş olan Benı Gâniyye ailesinin rolü son bulmuştur.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 2.0px; text-align: justify; text-indent: -0.1px; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'}p.p2 {margin: 1.8px 0.0px 0.0px 2.0px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'}p.p3 {margin: 5.7px 0.0px 0.0px 2.0px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'}p.p4 {margin: 0.1px 0.0px 0.0px 2.0px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'}p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; font: 8.0px 'Times New Roman'}span.s1 {letter-spacing: 0.7px}span.s2 {letter-spacing: -0.1px}span.s3 {letter-spacing: 0.8px}span.s4 {letter-spacing: -0.3px}span.s5 {letter-spacing: -0.2px}span.s6 {letter-spacing: 2.9px}span.s7 {letter-spacing: 0.6px}span.s8 {letter-spacing: 1.6px}span.s9 {letter-spacing: 0.2px}span.s10 {letter-spacing: 2.1px}span.s11 {letter-spacing: 1.4px}span.s12 {letter-spacing: 1.1px}span.s13 {letter-spacing: 1.2px}span.s14 {letter-spacing: 0.5px}span.s15 {letter-spacing: 3.3px}span.s16 {letter-spacing: -0.4px}span.s17 {letter-spacing: 0.9px}span.s18 {letter-spacing: -1.2px}span.s19 {letter-spacing: -1.1px}span.s20 {letter-spacing: -0.6px}span.s21 {letter-spacing: 1.0px}span.s22 {letter-spacing: -1.0px}span.s23 {letter-spacing: 2.8px}span.s24 {letter-spacing: -0.9px}span.s25 {letter-spacing: -0.5px}span.s26 {letter-spacing: 1.8px}span.s27 {letter-spacing: -0.8px}span.s28 {letter-spacing: 1.9px}span.s29 {letter-spacing: 3.4px}span.s30 {letter-spacing: 0.1px}span.s31 {letter-spacing: 1.3px}span.s32 {letter-spacing: 0.3px}span.s33 {letter-spacing: 0.4px}span.s34 {letter-spacing: 3.0px}