Пазарни нагласи към комплекси от затворен тип във Велико Търново: резултати и заключения от проучване - Щелян Калчев (Строително предприемачество и недвижима собственост)
Настоящото изследване разглежда засиления интерес към апартаменти в жилищни комплекси от затворен тип спрямо обекти в самостоятелни сгради, съсредоточено върху предпочитанията и тенденциите на купувачите във Велико Търново, България. Базирайки се на анкета със 76 участници, проучването идентифицира основните фактори, които стимулират интереса към този тип жилища, включително сигурност, достъпност и инвестиционни възможности. Резултатите показват предпочитанията на купувачите, специфичните им нужди и някои интересни тенденции като например: предпочитания към видеонаблюдение пред жива охрана, силно търсене на партерни имоти със собствен двор, нереалистични очаквания за цени около или под 1000 €/м², както и акцент върху паркингите и енергоефективните характеристики. Това изследване допринася за обогатяване на литературата за затворените комплекси в по-малките българските градове, като предлага практически препоръки за инвеститори, предприемачи, проектанти, урбанисти и т.н.