La Rusia de Isabel I y Pedro III a la luz de la correspondencia del marqués de Almodóvar (1761–1763) - Marcin Karkut (Facta Simonidis)
W czerwcu 1761 roku do Petersburga dotarł Pedro Francisco de Luján y Suárez de Góngora, markiz Almodóvar, minister pełnomocny hiszpańskiego monarchy Karola III Burbona. Jego misja zapoczątkowała stałe relacje dyplomatyczne między Hiszpanią a Rosją, wcześniej utrzymywane tylko sporadycznie. Markiz Almodóvar przebywał w Petersburgu w czasie wojny siedmioletniej, bacznie obserwując rządy Elżbiety I, Piotra III oraz Katarzyny II. Był świadkiem istotnych wydarzeń politycznych, jak śmierć Elżbiety i objęcie rządów przez Piotra, przejście Rosji na stronę Prus czy przewrót pałacowy, którego konsekwencją była abdykacja Piotra III i koronacja Katarzyny II. Szczegółowo opisywał wszelkie wydarzenia, których był świadkiem lub o których usłyszał, i wysyłał do Madrytu informacje, mogące zainteresować dwór hiszpański. Dzięki korespondencji Almodóvara w Hiszpanii lepiej poznano odległą Rosję. Na tym przede wszystkim polega jej walor.