E-DEVLET UYGULAMALARININ HİZMET KALİTESİNE ETKİLERİ - Dr. H. Alpay Karasoy (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Ülkemizde üzerinde yeni yeni durulmaya başlanan e-devlet, verimliliği artırmak amacıyla ve çağdaş toplum olmanın bir gereği olarak ortaya çıkmıştır. Bu anlamda yönetenlerle yönetilenler arasındaki her türlü ödev ve yükümlülüklerin karşılıklı olarak “dijital ortamda” sürekli ve güvenli bîr biçimde gerçekleştirilmesi anlamına gelmektedir. Küreselleşme, dünya ülkelerinin birçok alanda birbirine bağımlı hale gelmelerini ifade etmektedir. Böylelikle dünyada siyasal sınırlar ortadan kalkmış ve dünya küresel bir köy haline gelmiştir. Bu yapıda devletler, etkinliklerini artırmak için, bilişim teknolojilerinin alt yapılarından yararlanarak, hizmetlerim elektronik ortamda sürdürmeye başlamıştır. Bu uygulamaların tamamı E-Devlet kavramıyla anılmaktadır.Internet kullanımı hayatımızda birçok kolaylıklar sağlamasının yanında bir takım sorunlara da yol açmıştır. Internet kullanımının yaygınlaşması e-devlet uygulamasına geçişi de hızlandırmıştır. Günümüz kamu yönetiminin vazgeçilmezi haline gelen e-devlet birçok kamu hizmetinin görülmesinde hız ve etkinlik sağlamıştır. Bu çalışmada, internetin Türkiye’de gelişimi ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan e- devletin gelişimi ele alınıp incelenecektir.