Gazetecilik Etiği ve Dijital Okuryazarlığın İslamofobiyle Mücadelede Rolü - F. Betül Aydın Varol (Medya ve Din Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışma, gazetecilik etiği ve dijital okuryazarlığın stratejik birlikteliğini hem etik içerik üretimini destekleyip hem de bireylerin dijital içerikleri eleştirel değerlendirmesini sağlayarak İslamofobik söylemlere karşı etkili bir mücadele yaklaşımı geliştirmesi bağlamında derinlemesine analiz etmektedir. Geleneksel haber çerçeveleme pratikleri ve dijital platform algoritmaları aracılığıyla yayılan, Müslümanları sıklıkla “öteki” veya “tehdit” olarak resmeden İslamofobik söylemler, toplumsal önyargıları pekiştiren ciddi bir sorun teşkil etmektedir. 2000-2024 yılları arasında akademik yayınlar, etik kodlar, politika belgeleri ve raporları kapsayan kapsamlı bir literatür taraması, sistematik bir şekilde Edward Said’in Oryantalizm kuramı üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırma, gazetecilik etiğinin (doğruluk, tarafsızlık, kamu yararı gibi temel ilkelerle) profesyonel pratiklere rehberlik etme potansiyelini vurgulamaktadır. Araştırmalar ticari baskılar ve algoritmik önyargıların etik ihlalleri ve ayrımcı içeriklerin yayılımını tetiklediğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, çalışma gazetecilik etiği ile dijital okuryazarlık arasındaki stratejik sinerjinin, içerik üretimindeki sorunlara müdahale ederken aynı zamanda içerik tüketimindeki savunmasızlığı azaltarak, İslamofobik nefret söylemlerini engellemede kritik bir role sahip olduğunu ileri sürmektedir. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi için medya kuruluşlarının etik standartları güçlendirmesi, dijital okuryazarlık programlarının yaygınlaştırılması ve bireylerin bilinçlendirilmesine yönelik somut adımların atılması zorunludur.