DÖRDÜNCÜ GÜÇ MEDYADAN BEŞİNCİ GÜÇ İNTERNETE:DEMOKRATİK BİR DÖNÜŞÜM MÜ YAŞANIYOR? - İlker Erdoğan (Selçuk İletişim)
Gazetenin, radyonun, televizyonun ve diğer kitlesel medya türlerinin ortaya çıkması ve yükselişi, çoğulcu-demokratik süreçlerin merkezinde yer alan bağımsız bir kurum olarak “dördüncü gücün” gelişmesine olanak sağlamıştır. Ancak, zaman içerisinde medya, kapitalist ve egemen yapının bir parçası haline gelmiştir. Ayrıca, medyanın, politik iktidar ile iç içe geçmesi, yurttaşların, dördün-cü gücün işlevini yerine getirip getirmediğini sorgulamasına neden olmuştur. Bu bağlamda, med-ya oyununun yeni bir oyuncusu olarak beşinci güç, geleneksel ya da kurumsal gücün bir parçası olmaktan ziyade, kendisini, on sekizinci yüzyılda, eleştirel bir mesafeyle haber verme, soruşturma ve değerlendirme işlevlerini yerine getiren dördüncü gücün konumunda görmüştür. Bununla birlikte, yirmi birinci yüzyılda, beşinci güç internet, basılı kültürden siber kültüre geçişi sağlamış ve ayrıca, çevrimiçi iletişim; ana akım medyayı kontrol eden ya da denetleyen, alternatif içerikler sunan ve alternatif gazetecilik biçimleri üreten beşinci güç interneti hem güçlendirmiş hem de küreselleştirmiştir. Ayrıca, internetin ve dijital teknolojilerin kullanımındaki artış; devletin, hükü-metin ve siyasetin denetime açık olmasına olanak sağlayacak bir şekilde ağ oluşturan bireyler için yeni bir uzam meydana getirmiştir. Bu değerlendirmeler ışığında, bu çalışmada, yirmi birinci yüzyılda beşinci gücün sahip olduğu potansiyelin, on sekizinci yüzyıldan bu yana, dördüncü gücün sahip olduğu potansiyel kadar önemli olduğunu, hatta beşinci gücün, dördüncü güçten çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koyabilmek için bir alanyazın taraması yapılmış, toplumsal bir olgu olarak internetin ve güçlü bir kavram olarak beşinci gücün yapısı detaylı bir şekilde sorgulanmış ve bu bağlamda, internetin özellikleri ve kullanım amaçları kapsamında beşinci güç nosyonuna odaklanılmış ve yerleşik kurumların, demokrasinin sürdürülebilirliği nokta-sında etkin ve etkili olacağı düşünülen bu yeni güce yönelik tehditleri tartışılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada, beşinci güç internetin, demokrasiye katkıları ve demokratik dönüşümün esasları ortaya konulmuştur.