Простір даху в обрядах дитячого циклу - Костянтин Рахно (Простір в історичних дослідженнях)
У статті розглядається використання простору даху в обрядах дитячого циклу, які є одним із структурних компонентів традиційно-побутової культури етносу. Майже в усіх народів світу існував складний і своєрідний комплекс звичаїв та обрядів, пов’язаних із народженням та вихованням дітей. Метою цієї статті є розгляд ролі і функцій даху будинку в звичаєвості й обрядовості дитячого циклу. Методологічною основою дослідження є порівняльно-історичний методологічний інструментарій. Унаслідок загальної консервативності родинно-побутової сфери в обрядах дитячого циклу побутувало стародавнє ставлення до даху як до сакральної частини будинку, що захищає його мешканців, особливого простору, де відбувається комунікація з могутніми надприродними силами, унаслідок чого спостерігалося збереження деяких найбільш архаїчних правил поведінки. Джерелами для написання статті стали різноманітні етнографічні матеріали, що стосуються сприйняття даху в традиційній культурі.