Метод і алгоритм знаходження оптимального плану цілерозподілу засобів протиповітряної оборони - Піскунов С.М.; Купрієнко Д.А.; Мар’яш А.Д.; Шевченко А.Ф. (Системи озброєння і військова техніка)
Запропоновано метод і алгоритм знаходження оптимального плану розподілу вогневих засобів по цілям, який дозволяє максимізувати значення показника ефективності при виконанні системи обмежень. Метод та алгоритм ґрунтуються на модифікації угорського методу оптимізації в матричній постановці завдання призначення за умови поліноміального представлення функції часу. Запропонований метод та алгоритм дозволяє зменшити кількість витрат машинної пам’яті та кількості операцій при реалізації обчислень оскільки не потребує доповнення матриці ефективності до квадратної в порівнянні із угорським методом. Наведено приклади обчислень із застосуванням запропонованого алгоритму. Оптимальність отриманого методу та алгоритму підтверджено шляхом використанням методу еквівалентних перетворень. Достовірність запропонованого методу та алгоритму підтверджено збігом з результатами які отримано угорським методом. Отримані дані можуть бути застосовані в алгоритмах цілерозподілу між зенітними засобами ближньої дії та малої дальності протиповітряної оборони Сухопутних військ. Представлені результати можуть бути використані також при розробленні алгоритмів цілерозподілу, що здійснюється в режимі реального часу, для вогневих засобів перехоплення балістичних цілей (ракет, артилерійських снарядів та мін) та засобів ураження тактичних безпілотних літальних апаратів зенітним вогнем в повітрі.