Ponadczasowość obrazu w filmie „Nosferatu, symfonia grozy” Friedricha Wilhelma Murnaua - Piotr Szczepański (Kwartalnik Filmowy)
Film Murnaua szybko przeszedł do historii i wpisał się w kanon światowego kina, ale jego wartość mierzy się także wpływem, jaki wywiera na kolejne pokolenia. Szczepański opowiada, jak film oddziaływał na jego wyobraźnię niemal od dzieciństwa i jak wiele aspektów, których twórcy nie przewidzieli, wpływa na wartość estetyczną dzieła.