I. DÜNYA SAVAŞINDAN ÖNCE KUZEYBATI ANADOLU’DAKİ ERMENİLERİN SOSYO-EKONOMİK VE SİYASÎ FAALİYETLERİNE DAİR BİR RAPOR - Ferudun Ata (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, Birinci Dünya Savaşıöncesi Dahiliye Nezareti’nden bir müfettişin hazırladığırapor ele alınmıştır. Raporda Ermenilerin, bugün adıOrhangazi olan Pazarköy kazasıyla, civarındaki İnegöl, İznik, Gemlik, Yalova, Karamürsel ve İznik gibi yerleşim yerlerindeki siyasî amaçlıçalışmalarına, kültürel ve ekonomik durumlarına değinilmiş, hükümetçe alınmasıistenen tedbirler üzerinde durulmuştur. Diğer taraftan aynıkazada bulunan az miktardaki Müslüman nüfusun geri kalmışlığına da işaret edilerek, Türk memurlarının cehaleti ve Ermenilerin siyasî faaliyetleri karşısındaki ilgisiz tavırlarıele alınmıştır.