Isparta İli Elma Bahçelerinden Toplanan Panonychus ulmi Koch’nin Bazı Akarisitlere Karşı Duyarlılık ve Detoksifikasyon Enzim Düzeyleri - Yasemin Yaman; Recep Ay; Sibel Yorulmaz Salman (Journal of Agricultural Sciences)
Isparta ili elma bahçelerinden toplanan Panonychus ulmi Koch popülasyonlarının etoxazole, spirodiclofen, hexythiazox’a karşı duyarlılık ve detoksifikasyon esteraz, glutation-S-transferaz GST , sitokrom P450 monooxygenaz P450 ve asetilkolinesteraz AChE enzim düzeyleri belirlenmiştir. Bu amaçla Isparta ili ve ilçelerinden 2012 ve 2013 yılı üretim sezonunda toplam 13 adet P. ulmi popülasyonu toplanmıştır. Akarisiter akarlara ilaçlama kulesi-yaprak biyoassay yöntemi ile uygulanmıştır. Elde edilen veriler POLO PC programı ile analiz edilmiş ve LC50 değerleri elde edilmiştir. Tarla popülasyonlarının LC50 değerleri hassas popülasyonun LC50 değerlerine oranlanarak direnç oranları hesaplanmıştır. P. ulmi popülasyonlarının spirodiclofen’e karşı direnç düzeyleri