KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL İKLİM ANALİZİ: BARTIN 112 İSTASYONLARI ÖRNEĞİ - Murat Ak (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Günümüz hayatında birçok olgu, somut ve soyutkavramlar şeklinde açıklanmaktadır. Somut kavramlar; finans, sermaye, taşınırve taşınmaz varlıklar gibi sayılabilen veya el ile tutulabilen varlıklarolabilmektedir. Soyut kavramlar ise moral, motivasyon, psikoloji, algı gibidaha çok sayılamayan ve gözle görülemeyen varlıklar olmaktadır. Somutkavramları tanımlama, belli bir kalıba büründürme, sınırlarını çizme gibiişlemler daha rahatlıkla yapılabilir. Fakat soyut kavramlarda bu işlemlerigerçekleştirmek ya imkansız olmakta ya da çok zor olabilmektedir. Çalışanlarınmensubu bulundukları örgütlerinin psikolojik ortamı şeklindetanımlayabileceğimiz örgütsel iklim de söz konusu soyut kavramlardan biridir.Özellikle davranışsal yaklaşım ile birlikte önem kazanan emeğin psikolojiktatmininin ortaya koyduğu en önemli kavramlardan biri de örgütsel iklimolmuştur. Örgütsel iklim, çalışanların yönetsel süreçleri ve işleyişiyorumlamalarını, psikolojik ortamı algılamalarını, birbirleriyle kurduklarıiletişimi ve etkileşimi tanımlamalarını ifade etmektedir. Çalışanların örgütseliklim algılamalarının pozitifliği ölçüsünde, verimlilikleri ve etkinliklerininde arttığı kabul edilmektedir. Bu kapsamda ülkemizin en önemli kamuorganizasyonlarından biri olan kamu sağlık sektöründe özellikle yeni yapılanmasonrasında örgütsel iklim analizinin gerçekleştirilmesi önem taşımaktadır. Buamaçla, bu çalışmada Bartın İli'nde farklı örneklemler oluşturabilmedüşüncesiyle Bartın 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları evreninde görevyapan personeller nezdinde gerçekleştirilen örgütsel iklim anketi sonucunda ortayaçıkan bulgulara yer verilmektedir. Bu bağlamda Bartın Acil Sağlık Hizmetleriİstasyonlarında görev yapan personellerin örgütsel iklim algılamaları; katılımboyutunda 3,51, bağlılık boyutunda ise3,75 seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu oranlar, 5'li likertseviyelendirmesinde yer alan 4 katılıyorum seviyesine yakın bir görünümsergilemektedir. Bununla birlikte söz konusu oranlar, 3 kararsızım önermesinede nispeten yakın olduğundan, bahse konu istasyonlarda görev yapanpersonellerin örgütsel iklim algılamalarının daha fazla pozitif yöndegeliştirilmesi önem taşımaktadır.