BİR İFŞA TARZI OLARAK HEİDEGGER’DE MODERN TEKNOLOJİ - Tuba Nur Umut (Felsefe Dünyası)
Teknolojiye İlişkin Soruşturma eseriyle teknolojiyi felsefi bir meseleolarak ele alan Heidegger, modern teknolojiyi, antik tekhne gibi bir ifşatarzı olarak görür. Ancak otantik bir üretim tarzı olan tekhne özgürleştiricibir ifşa iken modern teknoloji meydan okuyan bir ifşa özelliği taşır. Teknolojiçağı, eşyayı en verimli teknik ürünlere dönüştürmek üzere hammaddeolarak ifşa eder. Heidegger, varlığa dair böylesi bir algının, bazı teknolojikaygıtların verdiği zararın ötesinde bizim düşünme tarzımızı sınırladığınave bu anlayıştan kaynaklanan tehlikeye dikkat çekmektedir. Heidegger, butek boyutlu ifşa olan modern teknolojinin özü hakkında düşünüp onu aşmanınbaşka bir ifşa tarzı olan sanat ile mümkün olduğunu düşünmüştür.