Ocena opłacalności leasingu i umów o podobnym charakterze – analiza porównawcza - Renata Nesterowicz; Joanna Nakonieczny (Przedsiębiorczość - Edukacja)
Aby przedsiębiorstwo mogło zacząć funkcjonować na rynku, rozwijać się, a przy tym rów- nież pozostawać konkurencyjne względem innych, potrzebuje kapitału – źródeł finansowania. Obecnie podmioty gospodarcze mogą korzystać z różnych jego form. Wśród najpopularniejszych zewnętrznych źródeł finansowania wyróżnić należy dotacje, kredyt bankowy, emisję akcji, obligacje, faktoring i le- asing. Głównymi celami niniejszego opracowania są ukazanie opłacalności leasingu na tle innych źródeł finansowania oraz przedstawienie perspektyw rozwoju, jakie wykazuje, oraz formy, która coraz częściej zastępuje go w praktyce gospodarczej. Artykuł podejmuje tematykę opłacalności leasingu w porównaniu do innych umów o podobnym charakterze. Przeprowadzono w nim kalkulację opłacalności kredytu, leasingu i wynajmu długoterminowego na przykładzie konkretnego modelu samochodu osobowego na podstawie zapytań ofertowych. Następnie przedstawiono wady i zalety cechujące wyżej wymienione rozwiązania. Na potrzeby realizacji podjętego tematu postawiono problem badawczy, który ma pomóc w znalezieniu odpowiedzi na pytanie: czy leasing w obecnych czasach jest narzędziem opłacalnym dla przedsiębiorców? Przeprowadzone analizy pozwoliły dowieść, że odgrywa on niezwykle ważną rolę w gospodarce. Zaopatruje polskie przedsiębiorstwa w przedmioty niezbędne do prowadzenia działal- ności gospodarczej (określone w takich ustawach jak kodeks cywilny, ustawa o rachunkowości, ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych). Analiza opłacalności na przykładzie konkretnego pojazdu wykazała, że najbardziej korzystnymi rozwiązaniami są leasing z niskim wykupem (1%) oraz wynajem długoterminowy, który jest coraz bardziej powszechnym zjawiskiem, szczególnie w dużych korporacjach. Opracowanie ma charakter opisowo-empiryczny.