Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrencilere Toplama İşlemi Öğretiminde Doğrudan Öğretim Yöntemiyle Sunulan Nokta Belirleme Tekniği İle Sayı Doğrusu Stratejisinin Karşılaştırılması - Mehtap Kot; Serdar Sönmez; Ahmet Yıkmış (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Araştırmanın amacı, zihinsel yetersizliği olan öğrencilere toplamaişlemi öğretiminde nokta belirleme tekniği (touch math) ve sayı doğrusustratejisinin etkililik ve verimlilik açısından karşılaştırılmasıdır.Araştırmaya zihinsel yetersizliği olan iki öğrenci katılmıştır. Araştırmanınbağımlı değişkeni deneklerin toplama işlemini doğru olarak yapabilme düzeyidir.Araştırmada iki bağımsız değişken bulunmaktadır. Birinci bağımsız değişkennokta belirleme tekniği, ikinci bağımsız değişken ise sayı doğrusustratejisidir. Araştırmada tek denekli araştırma desenlerinden dönüşümlüuygulamalar modeli kullanılmıştır. Araştırma sonunda zihinsel yetersizliği olanöğrencilere toplama işlemi öğretiminde nokta belirleme tekniğinin sayı doğrusustratejisine göre daha etkili ve verimli olduğu görülmüştür.