Технологія створення сталефібробетону з підвищеною міцністю на розтяг - Вандоловський С.С.; Костюк Т.О.; Рачковський О.В.; Плахотнікова І.А. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
Сталефібробетон (СФБ) є різновидом дисперсно-армованого бетону, в якому матрицею є звичайний бетон, який має низьку міцність на розтяг Rbt. З метою покращення показника Rbt в бетонну матрицю вводять армуючи нитки-фібри. Як встановлено проведеними дослідженнями, в зоні контакту «сталева фібра – цементне тісто» виникає шар новоутворень, міцність яких в 2,24 рази перевищує міцність цементного каменю в середині бетону. Відмінна позитивна якість бетону, армованого сталевими фібрами, дала підставу створити нову модель структури СФБ. Аналіз нової моделі дозволяє визначити напрямки технологічних рішень, які сприяють підвищенню міцності СФБ на розтяг. Такими технологічними показниками є наступні: розширення площі контакту «сталева поверхня – цементний камінь», максимально можливе зближення окремих фібр між собою, розташування фібр в напрямку дії зовнішніх зусиль. Використання відомого методичного підходу «спрямоване структуроутворення» дозволило шляхом комплексного вирішення вищезгаданих окремих завдань отримати СФБ з високим показником міцності на розтяг при вигині Rbt=56,2 МПа.