Doğal Yağış ları n Laboratuvar Tipi Yapay Yağışlar ile Karşılaştırılması - Güney Erpul; Mustafa Çangal (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada, A.Ü.Z.F. Toprak Bölümü Ara şt ı rma Laboratuvarı nda kurulan yapay ya'ğmurlama aleti ya'ğışları n ı n, Ankara Bölgesi doğal yağışlar ı ile karşı laşt ı r ı lmas ı yap ı lm ışt ı r. Yağışları n erozyon olu şturma gücünü belirlemede en önemli yağış karakteristikleri olan damla büyüklü ğü ve damla düşme h ı zları ndan yararlan ı lm ışt ı r. Karşı laşt ı rma parametreleri olarak kinetik enerji 0.5 mV2 , momentum mV , birim damla vuru ş alan ı ndaki kinetik enerji 0.5 mV2 / A ve birim damla vuru ş alan ı ndaki momentum mV / A incelenmi ştir. Her bir parametre için, yapay ya ğış erozyon olu şturma gücünün doğal yağışı nkine oran ı n! gösteren "oransal erozyon oluşturma gücü" hesaplanm ışt ı r. Elde edilen yüzde değerler, dört parametreden s ı ras ı yla momentum ve kinetik enerjinin, yapay yağışları n doğal yağ' ışlan betimlemesinde kullan ı lacak en uyumlu parametreler olduğunu ve çoğunlukla % 70'in üzerinde betimledi ğ ini göstermi ştir. Fakat, birim damla vuru ş alan ı ndaki kinetik enerji ve momentum kullan ı larak hesaplanan oransal erozyon oluşturma gücü yüzdesi çoğunlukla % 100'ün üzerinde olmu ş ve dolay ı s ı yla bu parametreler için, yapay ve doğal yağış arası nda uyum görülmemi ştir. Bu uyumsuzluk, yapay ya ğmurlama aleti bir boyutlu ortalama damla büyüklüklerinin, benzer intensiteli do ğal yağışlar damla çap ı orta değerlerinden çok büyük olmas ı na bağlanm ışt ı r.