Bir Müslüman'ın Karakterinin Oluşumunda Kur'an'ın Rehberliği Fatiha Suresi Örneği - Abdurrahman Ensari (Kadim Akademi SBD)

(untitled)
Fatiha Suresi, bir Müslüman'ın kişiliğinin oluşmasında çok önemli bir rol oynar. Hiç şüphe yok ki, Müslüman bireyin doğru bir şekilde şekillendirilmesi, Alemlerin Rabbi olan Allah'ın bir imtihan olarak iyi ve kötü tüm insanlara merhamet ettiğini, ancak kendisinden başka cevap verecek kimsenin olmayacağı bir günde kralı çağıracağı bir günde zalimleri cezalandıracağını bilen Müslüman bir toplumun oluşumuna doğru atılan ilk adımdır. Bu toplumun üyeleri, bu bilgiyle sadece Allah'a ibadet eder ve küçük büyük her konuda, hatta doğru yolda kalmak ve zalimlerin ve sapkınların yolundan uzak durmak konusunda bile sadece O'ndan yardım isterler. Surenin bir Müslüman'ın kişiliğinin oluşumunda derin anlamlara vurgu yapması ve Peygamber'in (s.a.a) onun büyük faziletinden bahsetmesi nedeniyle, Şeriat her Müslüman'ın onu öğrenmesini ve farz namazın bir parçası olarak okumasını zorunlu kılmıştır. Tefsir kitaplarının bu asil surenin nüanslarını açıklamakla dolu olduğuna şüphe yoktur, ancak bu, Müslüman kişiliğinin oluşumundaki rehberliğinin bir kısmına elimizden geldiğince odaklanmamıza engel değildir. Araştırma, sure hakkında genel bilgiler vererek başlayacak ve daha sonra Müslüman bir toplumun oluşumunda geçerli bir yapı taşı olarak surenin Müslüman kişiliğin oluşumu için sağladığı rehberliğe odaklanacaktır. Bu araştırmanın, Müslüman bireyin inşasında Fatiha Suresi'nin kılavuz ve rehberliğini anlamaya ve böylece ilahi değerlerin hâkim olduğu Müslüman bir toplumun inşasına katkıda bulunacağını umuyoruz.