WITTGENSTEINAS: MISTIŠKA, KAD PASAULIS YRA - Augustinas Dainys (Problemos)
Straipsnyje aptariami L. Wittgensteino "Loginio-filosofinio traktato" aforizmai, skirti mistiškumo problemai. Svarstoma jų vieta "Traktato" visumoje. Aiškinamasi, kuo jie "Traktatą" daro išskirtiniu kalbos filosofijos veikalu. "Traktatas" turi dvi dalis - apie vieną gali būti kalbama, o apie kitą - tylima. Analizuojamas gamtamokslinės ir mistinės perspektyvų santykis. Apie gamtamokslinę perspektyvą gali būti kalbama, o apie mistinę - tylima. Parodoma, kad "Traktatas" buvo parašytas iš transcendentinės perspektyvos: žvelgiant į pasaulį iš išorės taip, kaip žvelgia į pasaulį Dievas. Aptariamas "Traktato" platonizmas ir iškylanti trečiojo problema. Atskleidžiama Wittgensteino žiūros nužmoginanti tendencija ir galimos totalitaristinės implikacijos. Prasminiai žodžiai: pasaulis, gamtamokslis, mistiškumas, transcendencija, parodymas.