Üstler ve Astlar Arasındaki İletişimin Astların İş Tatmini Üzerindeki Etkisi - Ferda Alper Ay; İsamil Ünalan; Özgün Ünal (İşletme Bilimi Dergisi)
Amaç: Bu çalışmanın amacı,  ast-üst iletişiminin çalışanların iş tatminine etkisinin belirlenmesidir. Örgütlerin başarısında çalışanların iş tatminin sağlanmasının önemi büyüktür. Çok sayıda faktörden etkilenen iş tatmini, üstler ve astlar arasındaki iletişimden de etkilenebilir. Yöntem: Tanımlayıcı olarak gerçekleştirilen bu çalışmanın evrenini Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görev yapan 250 çalışan oluşturmaktadır. Herhangi bir örneklem seçilmeksizin evrenin tamamına ulaşılmanın hedeflendiği çalışmada 170 çalışana (%68) ulaşılabilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmış olup, veriler yüz yüze anket toplama tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanı sıra, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada iletişim boyutları ve iş tatmini arasında güçlü ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Ast-üst iletişiminin çalışanların iş tatminini doğrudan etkilediği, bununla birlikte ast üst iletişiminde özellikle geri bildirimin iş tatmini üzerinde pozitif ve önemli bir etkisi olduğu belirlenmiştir.