Neo-Liberal Toplumlarda Düzenleyici Devlet Anlayışı ve Görsel-İşitsel İletişim Alanında Bağımsız Düzenleyici Üst Kurullar: RTÜK Örneği - Hülya Öztekin (Selçuk İletişim)
Radyo ve televizyon alanındaki özgürlük tartışmalarının birçoğu bu alandaki bağımsız düzenleyici üst kurulların varlığı ve meşruiyeti üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu tartışmalardaki görüşler ağırlıklı olarak, düzenleyici üst kurulların alandaki uygulamalarının ve yaptırımlarının anti-demokratik olduğu ve iletişim özgürlüğünü kısıtladığı yönünde olmuştur. Buradan hareketle çalışmada 1980'lerden sonra neo-liberal süreçte ortaya çıkan bağımsız düzenleyici üst kurullar ve kurulların radyo ve televizyon yayıncılığındaki yeri incelenmiştir. İncelemeler sonucunda 1980 sonrasında neo-liberal politikaların etkisiyle iletişim alanındaki deregülasyon ve özelleştirme girişimlerinin bir sonucu olarak devletin birçok sektörde olduğu gibi görsel-işitsel iletişim alanından da çekildiği ve devletin boşalttığı alanı bağımsız düzenleyici üst kurulların doldurduğu; ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda gibi Batı ülkelerinde de RTÜK gibi kurulların benzer görev ve yetkilerle faaliyet gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.