YALNIZLIĞIN FELSEFESİ: İBN BACCE’DE FİLOZOFUN YABANCILAŞMASI SORUNU - Mustafa Yıldız (Felsefe Dünyası)
İbn Bacce felsefesinde filozofun yabancılaşması sorununa odaklanan bumakale hakikat yolundaki bireyin toplumsal ilişkilere katılımının boyutlarını sorgulamaamacını taşımaktadır. Bu bağlamda İbn Bacce’nin eseri birey-devlet ilişkisindeindividualist bir içeriğe sahiptir. Buna göre İbn Bacce’nin eserinin temelilgisinin bireyin toplumsal ilişkilerin engelleyici etkisine karşın doğal amacınaulaşmak için nasıl bir yol izlemesi gerektiğine yönelik olduğu söylenebilir. Bubağlamda amacına ulaşmak için birey, kendi kendini yönetme gibi durumla yüzyüzedir. İşte bireyin kendi kendini yönetmesinin ilkeleriyle sınırları belirlenmişolan Tedbîr’l-Mütevahhid sistematik bir biçimde ilkin yönetimin anlamını, sonrayönetimin hangi alanda ortaya çıktığını ve son olarak da bu alanın genel niteliklerinibelirler. Bu tür öz-yönetim filozofun yabancılaşması sorunu ile birlikte elealındığında, İbn Bacce’nin önerisi, filozofun yalnız yaşaması ve toplumsal doğasınınkarşılığını yetkin devlet idealinde bulması gerektiği yönündedir.