ONNO Tipi Bir Schiff Bazı ve İndirgenmiş Türevinin Çeşitli Metallerle Yaptığı Komplekslerin Floresans Özelliklerinin İncelenmesi - Muhammed Fatih Küçükmüzevir; Özgür İleri; Ece Ergun; Ümit Ergun (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada ONNO tipi simetrik bir Schiff bazı N-N'-bis(salisiliden)-1,3-propandiamin (LH2) ve onun indirgenmiş türevi (LH2H) sentezlenmiş ve etanol:su karışımında çeşitli metal iyonlarına karşı florimetrik duyarlık özellikleri araştırılmıştır.  Schiff bazı Al3+ iyonuna düşük floresans seçiciliği gösterirken Zn2+ iyonlarına farklı uyarma ve emisyon dalga boylarında yüksek seçicilik göstermiştir. Buna karşılık, Schiff bazının indirgenmiş hali Ni2+, Cu2+, Cd2+, Pb2+, Co2+, Mn2+, Ca2+, Mg2+, Fe3+, Cr3+, Zn2+ ve Al3+ gibi çalıştığımız metal iyonlarına hiçbir floresans duyarlılığı göstermemiştir. Sentezlenmiş Schiff bazının farklı numunelerde Zn2+ iyonunun belirlenmesi ve kantitatif analizinde kemosensör olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.