PSİKOLOJİ DÜNYASINDA YENİ BİR YAKLAŞIM: HERMENEUTİK - Arslan Emel Topakkaya Karakaya (Felsefe Dünyası)
Hans-Georg Gadamer, çağdaş hermeneutiğin en önemli temsilcilerindenbiridir. Gadamer, kendinden önce Heidegger’le birlikte başlayan,hermeneutiği ontolojik bir zemine yerleştirme çabalarını daha da derinleştirmiş,hermeneutiği evrenselleştirme yolunda önemli adımlar atmıştır. Bubağlamda hermeneutik modelinin temel kavramlarını ve ayrıntılarını elealdığı temel eseri Hakikat ve Yöntem’le çağdaş hermeneutiğe yön vermişve bu alanda pek çok verimli tartışmanın ortaya çıkmasına neden olmuştur.Felsefe-psikoloji bağlantısı kurmayı hedeflediğimiz bu makalede, psikolojialanına yönelik yaptığımız incelemelerde, psikolojinin doğa bilimleriolma yolunda yaptığı tercihten sonra doğa bilimlerinin yöntemlerini kullanmayabaşladığını, bunun da insanı anlama konusunda ciddi sıkıntılarayol açtığını gördük. Bu bağlamda psikolojide hermeneutik kullanımınınalana katkı sağlayacağı düşüncesiyle Gadamer’in hermeneutik modelini,özellikle psikoloji bağlantılı olabileceğini düşündüğümüz temel kavramlarıçerçevesinde incelemeye çalıştık.