Toplumsal Cinsiyet Rollerinin Günlük Hayattaki Yansımaları: Çorum/Alaca Örneği - Sema Yılmaz (İmgelem)
Kadınve erkek arasındaki farklar, günlük hayatta karşımıza çıkmaktadır. Bu farkıntemelinde biyolojik cinsiyetin yanı sıra toplum tarafından inşa edilen eril vedişil değerlerde bulunmaktadır. Birey tarafından bu değerler yaşamın ilkyıllarında benimsenmektedir. Değerler ile şekillenen toplumsal cinsiyet rollerikamusal ve özel alanda etkisini göstermektedir. Erkek kamusal alanda rahatçayer bulabilirken, kadın özel alanda ev işleri ile meşgul olmaktadır. Erkeklerinyoğunlukta bulunduğu emek piyasasından kadınlar uzak tutulmaya çalışılmaktadır.Kadınlardan, annelik ve eş rollerini en iyi şekilde yapmaları istenmektedir.Çalışmanın amacı, toplumsal cinsiyet temelinde günlükhayattaki bireylerin rollerini ve etkileşimlerini incelemektir. Araştırmadaveri toplama tekniği olarak, yorumlayıcı sosyal bilime uygun olan yarıyapılandırılmış görüşme tercih edilmiştir. Araştırma, Çorum’un Alaca ilçesi ilesınırlandırılmıştır.