İklim Değişikliğine Bağlı Göçlerin Kadınlar Üzerindeki Etkileri - Vacide Karaman; Hülya Demirel (Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi)
Günümüzde fosil yakıtların kullanılması, yanlış arazi kullanımı, ormanların yok edilmesi ve endüstrileşme prosesleri nedeniyle küresel ısınma ve iklim değişikliği dünyayı tehdit eden en önemli sorunların başında gelmektedir. Sanayi devriminden sonra yaşanan gelişmeler neticesinde, küresel ısınmanın iklim ve çevre sorunları üzerindeki etkisi 21. yüzyılda daha çok hissedilmeye ve tartışılmaya başlanmıştır. İklim ve çevre sorunları toplumların sağlığını, tarımsal faaliyetleri ve ekonomik hayatı olumsuz yönde etkileyen ve kitlesel göçler gibi sosyo-ekonomik sorunlara neden olan önemli bir faktördür. Bu nedenle, iklim değişikliğine bağlı göçlerin toplumlar üzerindeki etkisinin farklı yönleriyle incelenmesi gerekmektedir. İklim değişikliğinden, toplumsal katmanlar içerisinde en çok dezavantajlı gruplar ve bunlar içinde de kadınlar etkilenmektedir. Dolayısıyla iklim değişikliğinin toplumun mihenk taşı olan kadınlar üzerindeki etkilerinin incelenmesi önemli bir konu olmaktadır. Farklı coğrafyalarda ve farklı kültürlerde yaşayan kadınların iklim değişikliği sonucunda oluşan sosyo-ekonomik süreçlerden, toplum sağlığı ve kamu güvenliği gibi çeşitli etkenlerden etkilenme düzeyleri çeşitlilik göstermektedir. Örneğin iklim değişikliği sonucu kadınların en çok istihdam edildiği tarım, balıkçılık ve ormancılık sektörleri olumsuz yönde etkilenmekte ve gelir kaynaklarını kaybeden kadınlar başka bölgelere göç edebilmektedirler. İklim değişikliği sonucu yaşanan gelir kayıplarına bağlı göçler kadınları ekonomik olarak daha savunmasız hale getirebilmektedir. Yeni yerleşim yerlerinde eğitim, sağlık, barınma ve istihdam açısından zorluklarla karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu çalışmada iklim değişikliğinin ve küresel ısınma kaynaklı göçlerin kadınlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada literatür taraması yapılarak, veriler teorik çerçevede incelenmiş olup alınması gereken önlemler irdelenmiştir.