Mass media as a source of pupils’ aggression - Elżbieta Sałata; Aleksander Piecuch (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
Media są obecnie nieodłącznym elementem kształtującym osobowość ludzką. Oddziałują głównie na ludzi młodych, będących w okresie kształtowania osobowości, postaw. Media kreują określone wzory zachowania, prowokują do określonego postępowania. Dają współczesnemu społeczeństwu wiele możliwości, ale niosą ze sobą także wiele zagrożeń, szczególnie dla dzieci i młodzieży. Jedno ze znaczących zagrożeń to agresja dzieci i młodzie-ży. Celem opracowania było określenie wpływ mediów na pojawianie się zachowań agresyw-nych wśród młodzieży.