Консультаційна діяльність в епоху цифрових змін: можливості та перспективи - М. Козир; А. Непийвода (Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія, педагогіка)
У статті досліджено трансформацію консультаційної діяльності в умовах цифровізації освіти, зокрема в сегменті освіти дорослих. Акцентовано увагу на зміні форматів, підходів та інстру- ментів консультування, які забезпечують ефективну комунікацію, гнучкість і доступність по- слуг. Метою дослідження є вивчення особливостей організації та проведення консультаційної діяльності за умов цифрових змін, визначення потенціалу сучасних цифрових ресурсів і прогно- зування напрямів їх подальшого розвитку. Завдання дослідження полягають у характеристиці ключових цифрових інструментів, аналізі їхніх переваг і обмежень, виявленні впливу цифрових технологій на ефективність консультаційної взаємодії, узагальненні викликів, з якими стика- ються фахівці у процесі цифрової трансформації. У центрі уваги перебувають такі інструменти, як Zoom, Google Meet, Padlet, Miro, Canva та Mentimeter, які активно застосовуються в онлайн-консультуванні. Розглянуто їх функціональність, можливо- сті для організації інтерактивної взаємодії, спільної роботи, візуалізації матеріалів і збору зворот- ного зв’язку. Визначено, що цифрові технології не лише сприяють розширенню аудиторії, а й дозво- ляють реалізовувати індивідуальний підхід до кожного здобувача освіти. Наголошено на тому, що основні тенденції цифровізації консультування включають: перехід до дистанційних форматів зав- дяки відеозв’язку та інтерактивним платформам, автоматизацію процесів за допомогою штуч- ного інтелекту, використання хмарних сервісів для збереження та обміну інформацією, інтеграцію інструментів аналізу даних для персоналізованого підходу. Окреслено перспективи інтеграції штуч- ного інтелекту, доповненої реальності та автоматизованих сервісів у консультаційний процес. Зроблено висновок, що успішна реалізація цифрового консультування потребує підвищення рівня циф- рової грамотності фахівців, розвитку інфраструктури, дотримання вимог кібербезпеки та адапта- ції цифрових інструментів до специфіки освіти дорослих. Цифрові технології виступають не лише технічним інструментом, а й каталізатором якісних змін у взаємодії між консультантом і клієнтом