ОПОДАТКУВАННЯ В УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: СПІЛЬНІ РИСИ ТА ВІДМІННОСТІ - Надія Шкромида; Надія Мочернюк (Економіка та суспільство)
У статті проведено порівняльний аналіз оподаткування в Україні та країнах Європейського Союзу, обґрунтовано необхідність забезпечення балансу між фіскальними інтересами держави та податковими можливостями платників податків. Досліджено структуру основних податків, зокрема податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб та податку на прибуток підприємств, оцінено вплив податкового тягаря на економічну поведінку суб’єктів господарювання та рівень добробуту населення. Окрему увагу приділено дослідженню змін податкової системи в умовах воєнного стану. Визначено тенденції та основні виклики податкової політики України, пов’язані з процесом євроінтеграції та адаптацією до податкових стандартів ЄС. Розглянуто пріоритетні завдання податкової політики щодо підвищення ефективності адміністрування податків, мінімізації фіскального тиску та детінізації бізнесу.