Dzieje jednej kariery. Władysław Sheybal (1923-1992) - Artur Patek (Kwartalnik Filmowy)
Władysław (Vladek) Sheybal należy do nielicznego grona polskich artystów, o których bez wątpienia można powiedzieć, że osiągnęli również międzynarodową sławę i uznanie. Portret aktora, reżysera i scenarzysty jest imponujący, począwszy od skromnych prób teatralnych w krzemienieckim gimnazjum, wojennych wzlotów i upadków, niezdanych egzaminów do szkoły aktorskiej, występu w Kanale Wajdy, po role w filmach Kena Russella, Johna Boormana i Terence’a Younga.